Find accommodation & make a request
from 132 €
Hotel Edelweiss
ski week special | Meransen in Eisacktal
from 100 €
Hotel Tirolerhof
Gourmet hotel | Welsberg-Taisten at Mt. Kronplatz
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
- 5 %
Bergila
hellobergila2023 - 5 % discount on your purchase in the online shop!
from 142 €
LANERHOF Active/Spa/Balance
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 201 €
Alpenpalace Luxury Hideaway & Spa Retreat
Exclusive well-being oasis | St. Johann in Tauferer Ahrntal
s
from 94 €
Wirtshaushotel Alpenrose
Active hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 131 €
SONNENHOF Sun/Spa/Panorama
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz
from 174 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 133 €
Vitalpina Hotel Schulerhof
Active hotel | Plaus near Meran
from 185 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | Passeiertal
The NEW South Tyrol Blog
The best stories from South Tyrol - Get inspired!

Van de Eerste Wereldoorlog tot nu

Met het einde van de Eerste Wereldoorlog werd het zuiden van Zuid-Tirol onderdeel van Italië en daarmee begon de geschiedenis van het huidige Zuid-Tirol. Als onderdeel van het fascistische Italië beleefde Zuid-Tirol moeilijke tijden, en zelfs na het einde van de Tweede Wereldoorlog was het nog een lange weg naar autonomie voor Zuid-Tirol.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep het bergfront van 1915 tot 1918 langs de zuidgrens van Tirol. Met het vredesverdrag van St. Germain werden het huidige Zuid-Tirol en Trentino (voorheen Welschtirol) in 1919 onderdeel van Italië. Met deze zekerheid konden Engeland, Frankrijk en Rusland Italië overhalen om aan hun kant de oorlog in te gaan in het geheime verdrag van Londen van 1915.

Onderdrukking onder Benito Mussolini

Toen de fascisten de macht grepen in Italië, begon in 1922 een systematische italianisering van Zuid-Tirol. Het gebruik van de Duitse taal werd volledig verboden: op school, in de media, bij de overheid en in de rechtbank. Duitse plaatsnamen werden vervangen door Italiaanse, voornamen werden Italiaans en in sommige gevallen ook familienamen. Er moest een Italiaanssprekende meerderheid worden gecreëerd door immigratie uit andere Italiaanse provincies aan te moedigen.

Een gedenkwaardige overeenkomst

In 1939 bereikten de nationaalsocialistische dictator Adolf Hitler en de fascistische dictator Benito Mussolini een overeenkomst. Volgens dit akkoord hadden de Duitstalige Zuid-Tirolers de volgende keuze: ze konden naar het Duitse Rijk emigreren of in hun thuisland blijven, waar ze hun cultuur en taal zouden moeten opgeven. Een groot deel koos voor emigratie. Hoewel slechts een klein deel zich daadwerkelijk vestigde vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, verdeelde deze optie de bevolking van Zuid-Tirol.

De weg naar autonomie

Na een moeizaam en decennialang onderhandelingsproces - dat soms gepaard ging met bommen en geweld - geniet Zuid-Tirol vandaag uitgebreide autonomierechten. De eerste stap in deze richting werd gezet in 1946 met het Gruber-De-Gasperi-akkoord (Verdrag van Parijs), dat de bescherming van de culturele eigenheid van de Duitstalige bevolking in Zuid-Tirol en Trentino garandeerde.

In 1948 werd het eerste autonomiestatuut van kracht als onderdeel van de Italiaanse grondwet. Dit gaf Zuid-Tirol echter geen echt zelfbestuur, omdat de autonomierechten werden toegekend aan de nieuw opgerichte regio Trentino-Tiroler Etschland en de Italiaanssprekende bevolking de meerderheid in de regio had. Pas met het tweede autonomiestatuut, dat in 1972 van kracht werd en in 1992 werd geïmplementeerd, kregen de autonome provincie Bolzano - Zuid-Tirol en de autonome provincie Trento volledig zelfbestuur.

Rolmodel voor Europa

Vandaag de dag wordt Zuid-Tirol beschouwd als een model voor autonomie voor etnische minderheden. Een belangrijk element is de wettelijke verankering van tweetaligheid of drietaligheid (Duits, Italiaans en Ladinisch).

Daarnaast werd in 1998 de Europese regio Zuid-Tirol-Trentino opgericht, waarin de gouverneurs van de deelstaat Tirol, de autonome provincie Bolzano - Zuid-Tirol en de autonome provincie Trento op gezette tijden een gezamenlijk deelstaatparlement voorzitten. Dit is bedoeld om de gemeenschappelijke culturele identiteit van de regio te versterken en de economische en politieke samenwerking te bevorderen.

Current holiday offers

from 110 €
Hotel Fameli

Family hotel at Valdaora, near the Kronplatz - a place to play, have fun, enjoy moments of relaxation and sample really delicious food.

To the hotel
from 118 €
Granpanorama Hotel StephansHof

Winter dream South Tyrol - deep snow-covered mountains, crystal clear air & wonderful peace. Panoramic view of the Dolomites from every room.

To the hotel
from 110 €
Familienhotel Bella Vista

Experience autumn with the whole family in Vinschgau: hiking programme, childcare, caressing ponies and time for relaxation.

To the hotel
from 122 €
Hotel & SPA RESORT Majestic

TOP hotel ****s in Pustertal - large garden with swimming pool, natural bathing pond, saunas, guided hikes and much more!

To the hotel

Geschiedenis

Selected accommodations in South Tyrol

Service