Find accommodation & make a request
from 133 €
Vitalpina Hotel Schulerhof
Active hotel | Plaus near Meran
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 100 €
Hotel Tirolerhof
Gourmet hotel | Welsberg-Taisten at Mt. Kronplatz
from 185 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | Passeiertal
from 201 €
Alpenpalace Luxury Hideaway & Spa Retreat
Exclusive well-being oasis | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 142 €
LANERHOF Active/Spa/Balance
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
The NEW South Tyrol Blog
The best stories from South Tyrol - Get inspired!
from 258 €
Naturhotel Waldheim
Active hotel | Altrei in Southern South Tyrol
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
- 5 %
Bergila
hellobergila2023 - 5 % discount on your purchase in the online shop!
s
from 94 €
Wirtshaushotel Alpenrose
Active hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 174 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 132 €
Hotel Edelweiss
ski week special | Meransen in Eisacktal
from 131 €
SONNENHOF Sun/Spa/Panorama
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz

Sarner Gschick

Traditie uit het Sarntal tot de zesde macht! In het Zuid-Tiroler dialect betekent "gschickt" niet alleen "bekwaam" als de verleden tijd van schicken, maar het is ook een bijvoeglijk naamwoord in de zin van "begaafd in vakmanschap", "praktisch ingesteld".

En dat is precies wat ze zijn, de zes ambachtslieden uit het Sarntal, dat zich uitstrekt van Bolzano tot aan de Penser Joch. Ze hebben hun krachten gebundeld in een samenwerkingsverband genaamd "Sarner Gschick" om hun producten beter op de markt te brengen. De houtbeeldhouwer Isak Runggaldier, de borduurders Georg en Ulrich Thaler, de houtdraaier Fritz Unterkalmsteiner, de handwever Albert Unterweger, de goudsmid Bernhard Mair en de steenhouwer Tobias Nussbaumer staan elk voor natuurlijk handwerk van geselecteerde grondstoffen.

"Als ik snij, word ik één met het hout".

Volgens Isak Runggaldier is houtsnijden de kunst om je te oriënteren op het hout en er een perfect beeld van te maken. Isak Runggaldier, afkomstig uit Val Gardena, de vallei van de houtsnijders, snijdt op verzoek profane en heilige kunstwerken zoals figuren van de Moeder Gods, kruizen, familiewapens... in zijn eigen atelier.

Meer info: info@bildhauerei.it

Traditionele klederdracht en traditie maken deel uit van onze cultuur

Velen van ons hebben geen idee wat de naam "borduurwerk met ganzenveer" betekent. Maar als ze de uitgebreide riemen zien op verschillende traditionele kostuums, bijvoorbeeld die van muzikanten of schutters, weet iedereen wat ermee wordt bedoeld. De naam "quill embroidery" komt van het materiaal (pauwenveren) waarmee geborduurd wordt. De wortels van dit handwerk liggen in het Sarntal. De broers Georg en Ulrich Thaler leerden het handwerk van hun vader Johann, die het op zijn beurt weer van zijn vader leerde. Waren het vroeger vooral traditionele riemen en schoenen, tegenwoordig borduren ze ook allerlei portemonnees, broekriemen, bretels voor leren broeken, sleutelhangers en fotoalbums met ganzenveerborduurwerk.

Meer informatie: info@federkielstickerei.com

Hout als levende geschiedenis

Fritz Unterkalmsteiner is de houtdraaier van het stel. De meester-houtdraaier richtte in 1987 zijn eigen bedrijf op en draait sindsdien artistieke vazen, oude boerenmeubels, glazen spijlen en trappen, lampen en kandelaars van de verschillende houtsoorten uit het Sarntal.

Meer informatie: info@drechslerei-fritz.com

Schapenwol, een geschenk van de natuur

De Sarner schapen die thuiskomen van de steile bergweiden worden niet alleen warm onthaald door hun eigenaars, de Sarner boeren, maar ook door Albert Unterweger. De handwever verwerkt de waardevolle schapenwol volgens eeuwenoude traditie en grootmoeders manier. Het wolvet lanoline wordt geconserveerd, de vacht wordt met de hand op het spinnewiel tot een draad gedraaid en vervolgens tot een knus zacht bed, een tapijt of tot wol en vervolgens tot warme sokken verwerkt. Je bent van harte welkom om Albert Unterweger te bezoeken in zijn avontuurlijke werkplaats in het Sarntal en over zijn schouder mee te kijken terwijl hij Sarntaler schapenwol verwerkt of een schapenvacht bruint.

Meer informatie: info@unterweger.bz

Een gepassioneerde goudsmid

Het atelier van goudsmid Bernhard Mair richt zich op fijn vakmanschap, exquise materialen en exclusief design. De goudsmid speelt graag in op de wensen van de klant. Voor hem is het vooral interessant om voor elke klant een individueel passend sieraad te maken. Kwaliteit die aan de hoogste eisen voldoet en een passende prijs-prestatieverhouding zijn de topprioriteiten van Mair.

Meer informatie: info@sarnergoldschmiede.com

Speciale objecten van natuursteen

De steenhouwer Tobias Nussbaumer maakt speciale objecten van regionale natuursteen. De wijnkoelers, stenen lampen, wastafels of zelfs badkuipen overtuigen door authenticiteit, karakter en duurzaamheid. Individuele ideeën, kunstwerken of sculpturen kunnen op verzoek ook worden gerealiseerd.

Meer informatie: info@steinobjekte.com

Current holiday offers

from 118 €
Granpanorama Hotel StephansHof

Winter dream South Tyrol - deep snow-covered mountains, crystal clear air & wonderful peace. Panoramic view of the Dolomites from every room.

To the hotel
from 110 €
Familienhotel Bella Vista

Experience autumn with the whole family in Vinschgau: hiking programme, childcare, caressing ponies and time for relaxation.

To the hotel
from 122 €
Hotel & SPA RESORT Majestic

TOP hotel ****s in Pustertal - large garden with swimming pool, natural bathing pond, saunas, guided hikes and much more!

To the hotel
from 110 €
Hotel Fameli

Family hotel at Valdaora, near the Kronplatz - a place to play, have fun, enjoy moments of relaxation and sample really delicious food.

To the hotel

Images

Sarner Gschick
Sarner Gschick

Be it wood carving, embroideries, weaving or wood turning – the cooperation Sarner Gschick offers high-quality products.

© Kooperation Sarner Gschick
Sarner Gschick
Sarner Gschick

The craftsmen of Sarner Gschick cooperation in the traditional costume of Sarntal Valley.

© Kooperation Sarner Gschick

Handwerk

Selected accommodations in Sarntal

Service