Find accommodation & make a request
from 142 €
LANERHOF Active/Spa/Balance
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal
- 5 %
Bergila
hellobergila2023 - 5 % discount on your purchase in the online shop!
from 133 €
Vitalpina Hotel Schulerhof
Active hotel | Plaus near Meran
from 174 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 201 €
Alpenpalace Luxury Hideaway & Spa Retreat
Exclusive well-being oasis | St. Johann in Tauferer Ahrntal
s
from 94 €
Wirtshaushotel Alpenrose
Active hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 132 €
Hotel Edelweiss
ski week special | Meransen in Eisacktal
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 185 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | Passeiertal
from 131 €
SONNENHOF Sun/Spa/Panorama
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz
from 100 €
Hotel Tirolerhof
Gourmet hotel | Welsberg-Taisten at Mt. Kronplatz
from 118 €
Granpanorama Hotel StephansHof
Winter sports | Villanders in Eisacktal

Kasteel Sonnenburg

Het kasteel, dat indrukwekkend uittorent boven St. Lorenzen in het Pustertal, kan terugkijken op een bewogen geschiedenis - en een nogal steile carrière van ridderburcht tot luxehotel.

Het imposante kasteel rijst precies op waar de Gader uit het gelijknamige dal uitmondt in de Rienz, de hoofdrivier in het Pustertal. Lange tijd diende het echter niet als vesting of adellijke ridderzetel, maar als klooster waarrond talrijke mythen kronkelen. Sinds ongeveer 50 jaar bieden de eeuwenoude muren onderdak aan een luxueus hotel, dat momenteel wordt verbouwd.

Dikke muren en uitgebreide gewelven, gotische gangen, kamers met houten lambrisering en kostbare plafondfresco's, de met bloemen versierde binnenplaats en de bezienswaardige crypte met romaanse schilderingen geven een idee van hoe de ridders en nonnen zich ooit gevoeld moeten hebben. Een bijzondere attractie is ook de kruidentuin van de abdis, die naast de ringmuur aan de zuidkant werd herbouwd en ongeveer 200 geneeskrachtige kruiden uit de leer van Hildegard von Bingen bevat.

Geschiedenis van de Sonnenburg

Ongeveer 1000 jaar geleden liet Otwin, de Gaugraf van Lurn en Pustertal, de "Suanapurc" na aan zijn zoon Volkhold. Hij hield het kasteel echter niet voor zichzelf, maar veranderde het zonder meer in een benedictijnenklooster. Vanaf dat moment leefde hij zelf als kluizenaar en het klooster, dat het aan goederen noch rechten ontbrak, ontwikkelde zich tot een gerespecteerd klooster, dat voornamelijk werd bezocht door adellijke dames.

Menig verhaal uit die tijd beweert dat de nonnen, gewend aan comfort en gemakken, zich niet wilden houden aan de strenge regels van opsluiting, vasten, enz. Om deze reden kwamen de abdis Verena von Stuben en Nikolaus Cusanus, bisschop van Brixen, in de 15e eeuw met elkaar in conflict, totdat het hoofd van het klooster zelfs werd geëxcommuniceerd.

In 1785 werd het klooster bij St . Lorenzen opgeheven en ondertussen deed kasteel Sonnenburg dienst als militair hospitaal en armenhuis. Uiteindelijk dreigde het kasteel al in verval te raken toen de ondernemer Karl Knötig het opkocht. Heel zorgvuldig, met veel moeite en aandacht voor detail werd het kasteel herbouwd en in 1974 als viersterrenhotel geopend voor bezoekers.

Het kasteelhotel wordt momenteel verbouwd en zal naar verwachting in 2024 weer opengaan voor gasten.

Current holiday offers

from 105 €
Naturhotel Die Waldruhe

Alpine meets Mediterranean in every facet, with wellness and experiences for nature lovers, active holiday-makers and indulgence seekers.

To the hotel
from 110 €
Familienhotel Bella Vista

Experience autumn with the whole family in Vinschgau: hiking programme, childcare, caressing ponies and time for relaxation.

To the hotel
from 122 €
Hotel & SPA RESORT Majestic

TOP hotel ****s in Pustertal - large garden with swimming pool, natural bathing pond, saunas, guided hikes and much more!

To the hotel
from 110 €
Hotel Fameli

Family hotel at Valdaora, near the Kronplatz - a place to play, have fun, enjoy moments of relaxation and sample really delicious food.

To the hotel

Images

Sonnenburg Castle
Sonnenburg Castle

Sonnenburg Castle near St. Lorenzen is situated in St. Lorenzen at the entrance to Gader valley. Today, it is a well-known luxury and gourmet hotel.

© Internet Consulting - Stefanie Selva
Sonnenburg Castle
Sonnenburg Castle

Sonnenburg Castle is enthroned at the entrance of Gadertal Valley above St. Lorenzen. Where knights and monks had lived once, travellers are today pampered in a luxury hotel.

© IDM Südtirol - Harald Wisthaler

Kastelen en paleizen

Selected accommodations in St. Lorenzen

Service