Find accommodation & make a request
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 133 €
Vitalpina Hotel Schulerhof
Active hotel | Plaus near Meran
The NEW South Tyrol Blog
The best stories from South Tyrol - Get inspired!
from 142 €
LANERHOF Active/Spa/Balance
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
s
from 94 €
Wirtshaushotel Alpenrose
Active hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 185 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | Passeiertal
from 100 €
Hotel Tirolerhof
Gourmet hotel | Welsberg-Taisten at Mt. Kronplatz
from 131 €
SONNENHOF Sun/Spa/Panorama
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz
from 201 €
Alpenpalace Luxury Hideaway & Spa Retreat
Exclusive well-being oasis | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 132 €
Hotel Edelweiss
ski week special | Meransen in Eisacktal
- 5 %
Bergila
hellobergila2023 - 5 % discount on your purchase in the online shop!
from 174 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz

Ruige nachten & roken in Zuid-Tirol

Zuiveren met rook, boze geesten verdrijven en onheil buiten de deur houden. De tijd tussen Kerstmis en de eerste dagen van het nieuwe jaar zit vol magie en oude tradities.

De Raunächte vinden hun oorsprong in het dagelijks leven van de boeren. In Zuid-Tirol hebben ze op veel plaatsen nog steeds een betekenis - in afgeslankte vorm. Oorspronkelijk waren er 12 Raunächte, die de 12 maanden van het volgende jaar symboliseerden. Ze begonnen op Thomasdag (21 december) en eindigden op Driekoningen (6 januari). Afhankelijk van de regio zijn ook andere data mogelijk.

In het volksgeloof is de grens tussen deze wereld en de volgende wereld bijzonder doorlaatbaar tijdens de Ruwe Nachten, zodat allerlei krachten er doorheen kunnen glippen. Daarom wordt het beschouwd als de beste tijd voor voorspellingen en orakels. Er werd ook gezegd dat dieren tijdens een Rau nacht konden spreken en over de toekomst vertellen.

In de meeste families spelen vandaag de dag nog steeds één tot drie Rauhnächte een rol. Op kerstavond, oudejaarsavond en/of in de"Kinignocht", d.w.z. aan de vooravond van Driekoningen, wordt er bijvoorbeeld wierook gebrand. Indien mogelijk moet de hele familie aanwezig zijn. Als er vroeger iemand ontbrak, werd dat geïnterpreteerd als een slecht teken.

The incense tradition in South Tyrol
The incense tradition in South Tyrol

Resins, especially incense, special mixtures and dried herbs are usually placed on the glowing coals in the censer.

© xbqs42 - pixabay.com

Wat is het doel van roken?

Geurige rook wordt niet alleen verondersteld om de lucht te zuiveren, maar ook om het kwaad weg te houden uit huis en hof, om mensen en dieren te beschermen tegen ziekte en rampspoed. Afhankelijk van de gebruikte wierook kunnen ook verschillende effecten worden bereikt. Vroeger werd de stal bijvoorbeeld gerookt met alsem om de dieren te beschermen tegen vloeken en duistere magie. Bijvoet daarentegen is effectief tegen angsten, rozemarijn tegen negatieve energieën of jeneverbes tegen een vergiftigde atmosfeer.

Hoe wordt wierook gerookt?

Eerst doe je gloeiende kolen in een wierookpan of een ander vuurvast vat. Soms wordt zelfs een oud gietijzeren ijzer gebruikt. Hars, meestal wierook of speciale wierookmengsels, worden op de sintels gelegd zodat ze beginnen te roken. Als je wilt, kun je ook gedroogde kruiden, bloemen of wortels toevoegen.

Er wordt altijd voor 21.00 uur gerookt, want te laat roken wordt gezien als een teken van een slechte oogst. Het gezinshoofd draagt de rookpan en zwaait de rook in alle hoeken van het huis. De familie volgt hem in gebed, waarbij één persoon overal wijwater op sprenkelt. De kleine processie begint in de keuken en gaat door elke kamer, inclusief de stal en schuur op de boerderij.

Elke familie heeft zijn eigen specifieke rituelen en details voor het wierook branden tijdens de Raunacht. Sommigen roken de lepels en het eten op tafel. Anderen wuiven de rook onder kussens en spreien of zelfs onder de hoofdbedekking van de aanwezigen. Weer anderen gaan drie keer de hele binnenplaats rond met het wierookvat.

Current holiday offers

from 122 €
Hotel & SPA RESORT Majestic

TOP hotel ****s in Pustertal - large garden with swimming pool, natural bathing pond, saunas, guided hikes and much more!

To the hotel
from 118 €
Granpanorama Hotel StephansHof

Winter dream South Tyrol - deep snow-covered mountains, crystal clear air & wonderful peace. Panoramic view of the Dolomites from every room.

To the hotel
from 110 €
Hotel Fameli

Family hotel at Valdaora, near the Kronplatz - a place to play, have fun, enjoy moments of relaxation and sample really delicious food.

To the hotel
from 110 €
Familienhotel Bella Vista

Experience autumn with the whole family in Vinschgau: hiking programme, childcare, caressing ponies and time for relaxation.

To the hotel

Tradities

Selected accommodations in South Tyrol

Service