Find accommodation & make a request
from 133 €
Vitalpina Hotel Schulerhof
Active hotel | Plaus near Meran
s
from 94 €
Wirtshaushotel Alpenrose
Active hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 100 €
Hotel Tirolerhof
Gourmet hotel | Welsberg-Taisten at Mt. Kronplatz
- 5 %
Bergila
hellobergila2023 - 5 % discount on your purchase in the online shop!
from 142 €
LANERHOF Active/Spa/Balance
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 131 €
SONNENHOF Sun/Spa/Panorama
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz
The NEW South Tyrol Blog
The best stories from South Tyrol - Get inspired!
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 185 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | Passeiertal
from 201 €
Alpenpalace Luxury Hideaway & Spa Retreat
Exclusive well-being oasis | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 174 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 132 €
Hotel Edelweiss
ski week special | Meransen in Eisacktal

Schuhplattln: hoe Zuid-Tirol danst

Als Zuid-Tirolers hun lederhosen aantrekken, hoog in de lucht springen en met hun dijen en billen slaan, is het tijd voor Schuhplattln, een oude koppeldans die ook nu nog voor verrassingen zorgt.

Op tentfeesten, op kerkdagen, bij folkloristische evenementen en dorpsfeesten: de Schuhplatter kan niet ontbreken en slaat bij elke gelegenheid een goed figuur. Ze springen, klappen, joelen, draaien rondjes en trekken luidkeels de aandacht.

Geschiedenis

De naam"Schuhplattler" stamt uit het midden van de 19e eeuw, maar werd voor het eerst in een soortgelijke vorm genoemd in het riddergedicht Ruodlieb in 1050. In vroegere eeuwen was Schuhplattln een klassieke baltsdans: de danser toonde zijn acrobatische vaardigheden door te huppelen, twirlen en pronken om vrouwelijke dansers voor zich te winnen. Tot 1850 waren er geen speciale regels; de jongens waren vrij om de figuren te kiezen die ze wilden uitvoeren. Daarna bepaalden Beierse Schuhplattl regels figuren en dansen en werd de reclamedans een showdans, die vandaag de dag nog steeds leeft in Zuid-Tirol.

Schuhplatteln vandaag de dag

Tegenwoordig wordt Schuhplattl op traditionele wijze uitgevoerd door veel lokale en traditionele klederdrachtverenigingen, voornamelijk om gewoonten te cultiveren. Ze spelen Ländler muziek en platteln, huppelen, stampen en springen in drie-vier-tijden, terwijl de dirndls om zichzelf heen draaien en walsen met de dansers.

Tijdens Schuhplattln wordt traditioneel de Krachlederne gedragen, of de originele klederdracht van het desbetreffende dorp. Optredens vinden plaats op kerkfestivals, tentfestivals en Schuhplattl-evenementen. Schrik niet als het klapt en kraakt!

Zuid-Tiroolse vrouwen zijn goed voor een verrassing, want vandaag de dag zijn er ook Schuhplattler groepen die alleen uit vrouwen bestaan. In het begin waren de vrouwen niet welkom in het geheel mannelijke domein, maar tegenwoordig zijn de vele traditionele evenementen niet meer weg te denken.

Current holiday offers

from 118 €
Granpanorama Hotel StephansHof

Winter dream South Tyrol - deep snow-covered mountains, crystal clear air & wonderful peace. Panoramic view of the Dolomites from every room.

To the hotel
from 110 €
Familienhotel Bella Vista

Experience autumn with the whole family in Vinschgau: hiking programme, childcare, caressing ponies and time for relaxation.

To the hotel
from 122 €
Hotel & SPA RESORT Majestic

TOP hotel ****s in Pustertal - large garden with swimming pool, natural bathing pond, saunas, guided hikes and much more!

To the hotel
from 110 €
Hotel Fameli

Family hotel at Valdaora, near the Kronplatz - a place to play, have fun, enjoy moments of relaxation and sample really delicious food.

To the hotel

Images

"Schuhplatteln" tradition in Südtirol
"Schuhplatteln" tradition in Südtirol

The Schuhplattler dancers perform to traditional folk music and are a real highlight during folk festivals in South Tyrol.

© Tourismusverein Tramin
"Schuhplatteln" tradition in Südtirol
"Schuhplatteln" tradition in Südtirol

The Schuhplattler is a traditional folk dance that is performed mainly during village festivals and church fairs in South Tyrol.

© Internet Consulting - Elmar Hilber

Tradities

Selected accommodations in South Tyrol

Service