Find accommodation & make a request
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 132 €
Hotel Edelweiss
ski week special | Meransen in Eisacktal
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 131 €
SONNENHOF Sun/Spa/Panorama
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz
from 185 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | Passeiertal
from 174 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 100 €
Hotel Tirolerhof
Gourmet hotel | Welsberg-Taisten at Mt. Kronplatz
The NEW South Tyrol Blog
The best stories from South Tyrol - Get inspired!
s
from 94 €
Wirtshaushotel Alpenrose
Active hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
- 5 %
Bergila
hellobergila2023 - 5 % discount on your purchase in the online shop!
from 142 €
LANERHOF Active/Spa/Balance
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 201 €
Alpenpalace Luxury Hideaway & Spa Retreat
Exclusive well-being oasis | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 133 €
Vitalpina Hotel Schulerhof
Active hotel | Plaus near Meran

Mythen & legenden uit Zuid-Tirol

Ga met ons mee op een fantastische reis door de mythische wereld van Zuid-Tirol, leer de mysterieuze uithoeken van het land kennen en maak kennis met dwergen, feeën en andere sprookjesfiguren.

Over bijna elk hoekje en gaatje van Zuid-Tirol is wel een verhaal te vertellen dat van generatie op generatie is doorverteld, over het ontstaan van de bergen, meren en alpenweiden, over magische gebeurtenissen of legendarische figuren.

De rozentuin van koning Laurin

Rosengarten
Rosengarten

at dusk

© Tourismusverein Welschnofen

Volgens de legende uit het Eggental had de dwergenkoning Laurin een hardwerkend volk, bergen vol kostbaar erts en een prachtige rozentuin waar hij erg trots op was. Het enige wat hij miste was een vrouw. Toen de koning aan de Adige op zoek was naar een echtgenoot voor zijn dochter Similde, wilde Laurin meedoen aan de ridderwedstrijd die ter ere van haar werd gehouden. Hij kreeg echter geen uitnodiging. Woedend ging hij toch - met behulp van een onzichtbaarheidsmantel als onzichtbare gast.

Toen Laurin Similde zag, werd hij meteen verliefd op haar. Zonder verder omhaal ontvoerde hij de dochter van de koning. Samen met enkele Renonnen ging prins Dietrich van Bern op pad om de prinses terug te halen. Met een magische riem die hem zo sterk maakte als twaalf mannen, confronteerde koning Laurin hen in zijn rozentuin. Toen zijn kracht nog steeds niet genoeg was, nam hij opnieuw zijn onzichtbaarheidsmantel op. De Renonnen herkenden echter aan de bewegingen van de rozen waar Laurin rondsprong. Zo slaagden ze er uiteindelijk in om de dwergenkoning te vangen.

Hij voelde zich verraden door zijn rozentuin en vervloekte hem: niemand mocht hem ooit nog zien, overdag niet en 's nachts niet. In zijn vloek was hij echter de schemering vergeten. Daarom kan de rozentuin van koning Laurin altijd opnieuw bloeien bij zonsopgang en zonsondergang - in de vorm van de alpenglans, die in dit land ook wel Enrosadira wordt genoemd.

Current holiday offers

from 122 €
Hotel & SPA RESORT Majestic

TOP hotel ****s in Pustertal - large garden with swimming pool, natural bathing pond, saunas, guided hikes and much more!

To the hotel
from 118 €
Granpanorama Hotel StephansHof

Winter dream South Tyrol - deep snow-covered mountains, crystal clear air & wonderful peace. Panoramic view of the Dolomites from every room.

To the hotel
from 110 €
Hotel Fameli

Family hotel at Valdaora, near the Kronplatz - a place to play, have fun, enjoy moments of relaxation and sample really delicious food.

To the hotel
from 110 €
Familienhotel Bella Vista

Experience autumn with the whole family in Vinschgau: hiking programme, childcare, caressing ponies and time for relaxation.

To the hotel

De Sciliar Heksen

Legendary Mt. Schlern
Legendary Mt. Schlern

There are numerous myths surrounding Mt. Schlern, in which the Schlern witches play a particularly important role.

© IDM Südtirol/Harald Wisthaler

Van het bijzondere bergmassief van de Sciliar wordt gezegd dat het bevolkt wordt door heksen, geesten, dwergen en andere legendarische figuren. Tot de beroemdste en tegelijkertijd meest gevreesde bewoners van de Sciliaregio behoren ongetwijfeld de Sciliarheksen. Er wordt gezegd dat ze regelmatig samenkomen op de prominente berg, vreselijke stormen oproepen en ander magisch onheil aanrichten.

In dit verband wordt vaak het verhaal verteld van Hans, een kleine boer die op een boerderij aan de voet van de berg woonde. Tijdens een onweersbui kwam hij eens een heks tegen. Hij pakte moedig zijn geweer, besprenkelde de kogels met wijwater en schoot de figuur neer. De afschuwelijke aanblik van de dode heks moet echter zo'n schok voor Hans zijn geweest dat hij er de rest van zijn leven niet meer van herstelde.

Het verhaal van de goede heks Martha, die boven alles van de natuur en kinderen hield, in het bos woonde en zichzelf in een eekhoorn kon veranderen, geeft een heel ander beeld. Ook al zag ze er een beetje eng uit - zoals alle heksen - je hoefde niet bang voor haar te zijn.

De bleke bergen

Three PEaks
Three PEaks

The impressive mountains are located in the Sexten Dolomites and are a very famous photo spot.

© Internet Consulting - Stefan Tolpeit

Er was eens een koningszoon die alles had wat denkbaar was. Toch werd hij gekweld door één wens: hij wilde naar de maan reizen. Op een nacht, toen hij verdwaald was in het bos, kwam hij twee oude mannen tegen in een glinsterende metalen kist. Ze zeiden dat ze van de maan kwamen. Na veel gesmeek van zijn kant, vervulden ze eindelijk zijn droom en namen hem mee naar de maan.

De prins was dolgelukkig en werd meteen verliefd op de dochter van de maankoning. De felrode alpenrozen die hij haar gaf, bevielen de maanprinses zo goed dat ook zij verliefd werd. Op de maan waren alle bloemen wit - net als al het andere. Maar de zoon van de koning begon blind te worden van al dat wit. Hij kon niet langer op de maan blijven en nam de prinses mee naar de aarde. Ze bracht een paar witte bloemen mee, die de mensen later - betoverd door de stralende kleur - edelweiss noemden.

Helaas duurde het niet lang voordat de maanprinses ziek werd op aarde. Ze was bang dat de enorme zwarte bergen om haar heen steeds dichterbij zouden komen en haar zouden verpletteren. Dus keerde ze terug naar de maan. De prins was er kapot van en keerde alles de rug toe - totdat hij een dwerg ontmoette. Deze beloofde de zoon van de koning te helpen als hij hem en zijn dwergenvolk een land zou geven om op te wonen.

En zo gebeurde het: 's nachts begonnen de dwergen de maan te draaien. Om dit te doen, plukten ze lichtgevende draden van de maan en omwikkelden de hele bergketen ermee - tot het wit opgloeide. Zo kon de maanprinses terugkeren en leefden ze nog lang en gelukkig. De Dolomieten,"de bleke bergen", hebben hun heldere kleur tot op de dag van vandaag behouden.

cultuur

Selected accommodations in South Tyrol

Service