Find accommodation & make a request

Vakantie in Fortezza

Het kleine dorp in het dal van het middelste Eisacktal is vernoemd naar de gelijknamige vesting. Fortezza is vooral bekend als spoorwegknooppunt en als ideale plek voor een tussenstop.

Het gehucht Fortezza - het zuidelijkste dorp van het Wipptal - omvat ook de gehuchten Oberau, Mittewald en Grasstein, van waaruit talrijke wandelingen naar de statige bergen van de omgeving leiden. Dankzij de centrale ligging is Fortezza een goed uitgangspunt voor uitstapjes, bijvoorbeeld naar de nabijgelegen bisschopsstad Brixen, wandelingen en fietstochten.

Franzensfeste
Franzensfeste

Franzensfeste in Wipptal is famous for its historical fortress.

© Internet Consulting

Voor actieve vakantiegangers

Fortezza wordt omlijst door steile valleien. In het noordoosten liggen de zuidelijke uitlopers van de Zillertaler Alpen en in het zuidwesten de Sarntaler Alpen, die uitnodigen tot prachtige wandelingen en onvergetelijke tochten. Een populaire bestemming voor uitstapjes is de Puntleider See.

Fietsers kunnen zich hier direct aansluiten op de Brenner-fietsroute of het nabijgelegen fietspad door het Pustertal ontdekken. Klimmers kunnen hun hart ophalen in de klimtuin boven het fort.

In de winter lokken de nabijgelegen en gezinsvriendelijke skigebieden Gitschberg Jochtal en Plose met zonnige pistes en moderne skiliften.

Franzensfeste fortress
Franzensfeste fortress

View to the fortress in Franzensfeste

© Benshot / Fotolia.com

Geschiedenis en cultuur in Fortezza

De imposante vesting Fortezza ligt direct boven het gelijknamige stuwmeer. Keizer Ferdinand I liet het tussen 1833 en 1838 bouwen om de noord-zuidverbinding te beschermen. Tegenwoordig maakt de machtige vesting deel uit van de provinciale musea van Zuid-Tirol en worden er wisselende tentoonstellingen gehouden. Van tijd tot tijd worden hier ook concerten en evenementen gehouden.

Het gebied rond Fortezza was echter al veel eerder bewoond en werd beschouwd als een belangrijke doorgangsplaats. Dit wordt bewezen door de overblijfselen van de Via Raetia en enkele munten die langs de oude Romeinse weg zijn gevonden.

Een andere plaats van nationaal historisch belang ligt iets verder ten noorden van Fortezza, tussen de fracties Grasstein en Mittewald: de Sachsenklemme. Tijdens de Tiroolse vrijheidsstrijd in 1809 werden vijandelijke troepen, waaronder Fransen, Saksen en Thüringers, op dit smalle punt in het Eisacktal door 500 Tiroolse schutters onder Andreas Hofer in een hinderlaag gelokt en met keien, boomstammen en geweerkogels bestookt. Tegenwoordig bevindt zich op deze plek een herberg met een eigen brouwerij.

Current holiday offers

from 132 €
Hotel Edelweiss

7 = 6 ski week special in the mountains 06. - 28. January, 6 days ski pass at the price of 5

To the offer

Images

Franzensfeste Fortress
Franzensfeste Fortress

View of Franzensfeste Fortress near Brixen

© Landesmuseum Festung Franzensfeste - Stefan Schönweger
Franzensfeste Fortress
Franzensfeste Fortress

Chapel in front of Franzensfeste Fortress

© Landesmuseum Festung Franzensfeste - Alfred Tschager
Franzensfeste fortress
Franzensfeste fortress

View to the fortress in Franzensfeste

© Benshot / Fotolia.com
Franzensfeste
Franzensfeste

Franzensfeste in Wipptal is famous for its historical fortress.

© Internet Consulting

Attractions in Franzensfeste

Selected tips

Vitalpina Hotels Südtirol

Mountains are life. We share your passion for the outdoors and show you South Tyrol's mountain and natural landscapes from their most sustainable side.

To the hotels

Selected accommodations in Franzensfeste

Service