Find accommodation & make a request

De Alpen oversteken op twee wielen

Wat ooit een gevaarlijke geforceerde mars was voor Hannibal en zijn olifanten, is nu een spannende uitdaging voor (letterlijk) zadelende mountainbikers: de fascinatie van het oversteken van de Alpen.

Op eigen kracht de machtigste bergtoppen van Europa bedwingen, op twee wielen, is een unieke ervaring, een modern avontuur zo je wilt, dat sportieve topprestaties en bijzondere ervaringen combineert. Op voorwaarde dat je een goede fiets en fietsuitrusting hebt, evenals de juiste fysieke conditie, uithoudingsvermogen en rijtechniek.

Een MTB-transalp duurt immers meestal vier tot zes dagen, waarbij je elke dag ongeveer 90 km aflegt en flink wat hoogtemeters maakt. Waarom deze inspanningen? Misschien omdat een alpine cross een ervaring is die meestal wordt gedeeld met fietsvrienden. Misschien omdat het een relatief goedkope manier is om je vakantie door te brengen, omdat je onderweg vaak in eenvoudige herbergen en pensions verblijft.

Maar je wordt vooral beloond voor de inspanning met een verscheidenheid aan landschappen en rijtechnieken die het hart van elke fietser sneller doen kloppen. Alpenoversteken leiden over eenzame, historische en legendarische paden, over grind- en weidepaden, oude militaire wegen en smalle paadjes, door indrukwekkende landschappen, naar 360° uitzichttoppen, over hoge passen en diepe dalen, van klassiek tot extreem.

Suggesties voor tochten door de Alpen

In en rond Zuid-Tirol zijn er talloze mogelijkheden om de Alpen over te steken of te fietsen. De meeste tochten beginnen in het noorden, dat wil zeggen in Oostenrijk of Zuid-Duitsland, en leiden dan over verschillende bergpassen naar Zuid-Tirol of Noord-Italië, waarbij het Gardameer een van de populairste bestemmingen is. Bekende transalpiene tochten door Zuid-Tirol beginnen bijvoorbeeld in het Zillertal of bij de Brennerpas en dalen af naar Riva del Garda of leiden van Kitzbühel over de Birnlücke naar het Tauferer Ahrntal en het Pustertal. En niet te vergeten de alpiene cross-tochten die via Val Venosta binnenkomen.

De beste tijd van het jaar voor alpiene crossings zijn de maanden juli, augustus en september, wanneer de sneeuw in de bergen zoveel mogelijk is verdwenen. Een nauwkeurige tochtplanning is natuurlijk onmisbaar, net als een goede fysieke voorbereiding en een perfect onderhouden fiets met een goed versleten zadel. Dan staat niets de Alpenoversteekervaring in de weg.

Hier zijn enkele toersuggesties voor het doorkruisen van de Alpen of Transalp etappes:

BikeHotels South Tyrol
BikeHotels South Tyrol
Bike holidays - Bike & mountain bike
info@bikehotels.it
www.bikehotels.it

Current holiday offers

from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal

Situated in the middle of the Tauferer Ahrntal, you will experience South Tyrolean cordiality in combination with exclusive service.

To the offer
from 110 €
Hotel Fameli

Family hotel at Valdaora, near the Kronplatz - a place to play, have fun, enjoy moments of relaxation and sample really delicious food.

To the hotel
from 133 €
Vitalpina Hotel Schulerhof

A dream holiday - for active guests who enjoy relaxation, culinary delights, and friendly interactions.

To the hotel
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort

A 5-star luxury design hotel that impresses with its symbiosis of natural materials and modern architecture.

To the hotel
Free online catalogues
Request our online catalogues for further information!
BikeHotels Südtirol
kataloge

Mountainbiken

Selected accommodations in South Tyrol

Service