Find accommodation & make a request

MTB tocht Fundreser Joch

Stamina
Technique
Experience
Landscape
Difficulty:
Hard
Distance: 78,2 km
Ascent: 2628 m Descent: 2631 m
Duration:06:00 h
Lowest point:678 m
Highest point:2559 m
Best season
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Korte beschrijving

Fietsers moeten eerst hun weg naar beneden verdienen over het legendarische pad van de Fundreser Joch pas naar het Pustertal: met een echt zware klim. Maar de inspanning is het dubbel en dwars waard. Ten eerste vanwege het prachtige uitzicht op de Dolomieten en ten tweede vanwege de schitterende afdaling.

Beschrijving

Het bijna 2.600 meter hoge Fundreser Joch tussen het Val di Vizze en het Val di Vizze in Zuid-Tirol is een populair onderdeel van meerdaagse Alpenoversteken. Vanuit Vipiteno kan hij ook in een een- of tweedaagse tocht worden bedwongen, afhankelijk van je conditie. Als je de tocht echter wilt opsplitsen, moet je een beetje zin in avontuur of een tent of slaapzak meenemen, want er zijn geen overnachtingsmogelijkheden behalve een paar onbeheerde berghutten.

Startpunt van de tocht

Weiden bij Vipiteno

Eindpunt van de tocht

Weiden bij Vipiteno

Routebeschrijving

De 78 km lange tocht begint in Wiesen bij Vipiteno. Vanaf hier gaat de route aanvankelijk vrij rustig over een asfaltweg naar Tulver en langs het stuwmeer Rieder Stausee naar Fussendrass, waar je afslaat richting Fundres Joch (wegwijzer 17, daarna 17a). Daar wordt het grind- en weidepad merkbaar zwaarder en blijft het constant steil voor een goede 1.200 hoogtemeters.

Boven de boomgrens, wanneer de pas al binnen bereik lijkt, moeten zelfs extreem fitte fietsers weer hard trappen - of afstappen en duwen en langer van het landschap genieten. Wat daarna komt, maakt echter alle inspanningen goed: een vrij zacht, vloeiend pad dat vanaf de Fundreser Joch ongeveer 1.000 hoogtemeters naar beneden loopt.

Kort boven de boomgrens kom je bij een wat meer uitdagende steile helling, die uiteindelijk overgaat in een grindpad. Dit brengt je naar Fundres, Vandoies en naar het Pustertal, waar het fietspad verder gaat naar Rio di Pusteria, Schabs en Fortezza. Daar kun je overstappen op de trein of terugfietsen naar Vipiteno via het Eisacktal fietspad.

Wegwijzers

17, 17a, 20, 19

Fietsuitrusting

Mountainbike, helm, wind- en regenbescherming, zonnebril, luchtpomp, eventueel tent en slaapzak voor overnachting

Openbaar vervoer

Treinen stoppen bij treinstation Vipiteno

Routebeschrijving

Brenner-snelweg A22, afslag Vipiteno, richting Wiesen ten oosten van Vipiteno bij de ingang van het Pfitschertal

Parkeerplaats

Aan de rand van Wiesen bij Vipiteno

Soort route

Lengte 78,2 km

Auteur

Redactie Zuid-Tirol.com

Eisacktal

Service