Find accommodation & make a request

Alpenpassen voor racefietsers in Zuid-Tirol

Zelfs buiten de Dolomieten verrukt Zuid-Tirol racefietsers met topklasse Alpenpassen. In het zuiden zijn bijvoorbeeld de Mendelpas en de Gampenpas verleidelijk, in het westen de Stelvio en in het noorden de Timmelsjoch. Het is aan te raden om de tochten zo vroeg mogelijk te beginnen, omdat er dan minder verkeer is.

Terwijl een tocht over de Mendelpas en Gampenpas ook geschikt is in de lente of herfst, zijn de hoogalpiene passen Stelvio, Timmelsjoch en Penser Joch gesloten in de winter. Dit duurt meestal van half mei tot eind oktober. Op de Jaufenpas is er een nachtelijke sluiting tussen 18.00 en 8.00 uur.

Klassiekers voor racefietsers

  • De klassieke tocht over de Stelvio (2.758 m) gaat over 48 haarspeldbochten van Prato op de Stelvio naar de legendarische pashoogte. De terugweg voert je over de Umbrailpas (2.503 m) Zwitserland in. Van daaruit rijd je naar Santa Maria en verder naar Münster. Dan steek je de grens tussen Zwitserland en Italië weer over en fiets je via Taufers im Münstertal en Glurns terug naar Prad. De tweede variant beslaat bijna 63 km en meer dan 1.900 hoogtemeters.
  • Een hoogtepunt voor racefietsers is de volgende 89 km lange lus met bijna 1.900 m hoogteverschil: Vanuit Bolzano start je via Frangart en Cornaiano naar St. Michael/Eppan en ga je verder over de pasweg omhoog naar de Mendelpas (1.363 m). Vanaf daar heb je een fantastisch uitzicht op het Kalternmeer en de Dolomieten. Voorbij Penegal gaat de route verder naar Fondo in het Non-dal en omhoog naar de Gampenpas (1.512 m). Dan begint de afdaling naar Lana, vanwaar je via Postal en Gargazzone terugfietst naar Bolzano.

Ultieme uitdagingen voor racefiets cracks

  • Onze 73 km lange tocht op de Timmelsjoch (2.474 m) begint in San Leonardo in Passiria. Via Moso in Passiria gaan we omhoog naar een van de moeilijkste passen in de Alpen. Na een bezoek aan het pasmuseum keer je terug naar Moos. Vanaf daar is de variant via Plan en Platt terug naar San Leonardo in Passiria de moeite waard. Deze tocht gaat gepaard met 2.650 meter hoogteverschil.
  • Met een lengte van 150 km en meer dan 3.650 m hoogteverschil is deze tocht alleen voor de echte taaie: vanuit Merano ga je eerst naar San Leonardo in Passiria en dan omhoog naar de Jaufenpas (2.094 m). De afdaling gaat door tot kort voor Vipiteno. Dan gaat de route verder via Ega naar de Penser Joch (2.211 m). Vanaf daar fiets je via het Sarntal naar Bolzano en terug naar Merano.

Extra tip

Op Stelvio Bike Day kun je de beroemde pasweg van Trafoi en ook naar Santa Maria in Zwitserland helemaal zonder auto's en motoren fietsen. Andere autovrije fietsdagen vinden één keer per jaar plaats op de Mendelpas en op het Penser Joch. Voor de Ötztal Fiets Marathon zijn het Timmelsjoch en de Jaufenpass ook afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, maar je moet een goede conditie en een beetje geluk hebben om aan dit sportevenement deel te nemen: Elk jaar schrijven ongeveer 15.000 fietsers zich in en 4.000 deelnemers worden geloot.

BikeHotels South Tyrol
BikeHotels South Tyrol
Bike holidays - Bike & mountain bike
info@bikehotels.it
www.bikehotels.it

Current holiday offers

from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal

Situated in the middle of the Tauferer Ahrntal, you will experience South Tyrolean cordiality in combination with exclusive service.

To the offer
from 110 €
Hotel Fameli

Family hotel at Valdaora, near the Kronplatz - a place to play, have fun, enjoy moments of relaxation and sample really delicious food.

To the hotel
from 133 €
Vitalpina Hotel Schulerhof

A dream holiday - for active guests who enjoy relaxation, culinary delights, and friendly interactions.

To the hotel
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort

A 5-star luxury design hotel that impresses with its symbiosis of natural materials and modern architecture.

To the hotel

Images

Timmelsjoch Pass
Timmelsjoch Pass

Road bike tour at Timmelsjoch Pass in South Tyrol

© IDM Südtirol-Alto Adige/Benjamin Pfitscher
Stilfserjoch Pass
Stilfserjoch Pass

Road bike tour at Stilfserjoch Pass in South Tyrol

© IDM Südtirol-Alto Adige/Matt Cherubino
Stilfserjoch Pass
Stilfserjoch Pass

Road bike tour at Stilfserjoch Pass in South Tyrol

© IDM Südtirol-Alto Adige/Harald Wisthaler
Roadbiking in South Tyrol
Roadbiking in South Tyrol

The winding pass roads are an eldorado for passionate road cyclists.

© IDM Südtirol-Alto Adige/Harald Wisthaler
Alpengasthof Tibethütte
Alpengasthof Tibethütte

The Alpengasthof Tibethütte at Stilfserjoch Pass offers a panoramic restaurant and unique guest rooms.

© Ferienregion Ortlergebiet - Harald Wisthaler
Pass Museum Timmelsjoch
Pass Museum Timmelsjoch

The new Pass Museum at Timmelsjoch pass reflects the cross-border nature of Timmelsjoch Experience. Inside the museum, visitors will learn more about the Timmelsjoch High Alpine Road.

© Tourismusvereien Passeiertal - Benjamin Pfitscher
Stifserjoch Pass
Stifserjoch Pass

48 narrow bends take you up to the highest mountain pass of South Tyrol

© rboehme / Fotolia.com
Free online catalogues
Request our online catalogues for further information!
BikeHotels Südtirol
kataloge

Racefiets

Selected accommodations in South Tyrol

Service