Find accommodation & make a request

Zuid-Tirol in cijfers

Hoeveel inwoners heeft Zuid-Tirol en hoe groot is het? Welke talen worden hier gesproken? Hoeveel steden zijn er in Zuid-Tirol en hoeveel meren? De antwoorden op deze en andere spannende vragen vind je hier.

Van de jaarlijkse appelproductie tot het aantal kabelbanen in Zuid-Tirol, we hebben 10 punten met interessante feiten en cijfers voor je samengesteld - van natuur tot infrastructuur.

Land & mensen

  • Zuid-Tirol heeft een oppervlakte van 7.400,43 km². 64,4% daarvan ligt op een hoogte van meer dan 1.500 meter. De Ortles is met 3.905 m de hoogste berg van Zuid-Tirol.
  • Snel en comfortabel naar grote hoogtes - geen probleem met kabelbanen, skiliften & Co: Er zijn in totaal 357 kabelbanen in Zuid-Tirol. (vanaf 2020)
  • Zuid-Tirol heeft 533.715 inwoners. Er zijn in totaal 116 gemeenten. Qua oppervlakte is Sarntal de grootste gemeente met 302,50 km². (vanaf 2020)

Steden & talen

  • Alleen de provinciehoofdstad Bolzano mag zich met 107.760 inwoners een grote stad noemen. De andere 7 Zuid-Tiroolse steden (Merano, Brixen, Bruneck, Vipiteno, Klausen, Glurns) hebben minder dan 100.000 inwoners. (vanaf 2020)
  • 69,64% van de bevolking geeft aan tot de Duitse taalgroep te behoren, 25,84% tot het Italiaans en 4,52% tot het Ladinisch (per 2011). Het Ladinisch is een Reto-Romaanse taal die nog steeds gesproken wordt in de Dolomieten valleien van Val Gardena en Alta Badia.

Natuur & Cultuur

  • Zuid-Tirol heeft 8 grote natuurreservaten: 7 natuurparken en 1 nationaal park beslaan bijna een kwart van de totale oppervlakte van Zuid-Tirol en zijn onder andere gericht op het behoud van de biodiversiteit.
  • De meeste van de 176 natuurlijke meren (met een oppervlakte van meer dan een halve hectare) in Zuid-Tirol liggen op een hoogte van meer dan 2000 meter. Het Kalternmeer wordt echter beschouwd als het warmste zwemmeer in de Alpen.
  • 111 musea in Zuid-Tirol garanderen veel variatie voor cultuurliefhebbers: het spectrum varieert van archeologie tot folklore tot moderne kunst. 11 musea zijn gevestigd in kastelen en paleizen. (vanaf 2019)

Fijne wijnen & knapperig fruit

  • Zuid-Tirol is een wijnland dat zich richt op kwaliteit en diversiteit: Meer dan 98% van het wijngebied van Zuid-Tirol valt onder DOC-bescherming - dit is uniek in Italië. Op een hoogte van 200 tot 1.000 m worden 20 verschillende wijnsoorten verbouwd. In 2020 produceerden 233 wijnhuizen 286.182 hectoliter wijn.
  • In 2020 werd in Zuid-Tirol 897.764 ton appels geoogst. Meer dan 7.000 Zuid-Tiroler fruittelers zorgen ervoor dat ongeveer 10% van de Europese appeloogst uit Zuid-Tirol komt. De appelbloesem in het voorjaar is navenant indrukwekkend.

Images

Apples from South Tyrol
Apples from South Tyrol

300 sunny days and 2,000 sunny hours are ideal for growing apples in South Tyrol.

© Smileus #31949288
Sarntal in the environs of Bozen
Sarntal in the environs of Bozen

The scattered houses in Sarntal are surrounded by lush green meadows, dense forests and high peaks.

© Internet Consulting - Fabian Auer
White grapes
White grapes

The South Tyrolean white wines are famous also beyond the national borders.

© Internet Consulting - Patrick Kammerlander
Laubengasse street in Bozen
Laubengasse street in Bozen

Still today, the historical Laubengasse is the most important shopping street in Bozen.

© Tourismusverein Bozen Bolzano
Puez Geisler Nature Park
Puez Geisler Nature Park

The bizarre peaks of Puez Geisler are an impressive mountain ridge, which you can see in Villnöss.

© Internet Consulting
View over Wengen
View over Wengen

Wengen is one of five Ladin municipalities of Gadertal.

© Internet Consulting - Benedikt Trojer
Messner Mountain Museum Corones
Messner Mountain Museum Corones

The MMM Corones is the highest museum in South Tyrol.

© Internet Consulting - Isabel Gräber

Goed om te weten

Service