Find accommodation & make a request
from 185 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | Passeiertal
from 201 €
Alpenpalace Luxury Hideaway & Spa Retreat
Exclusive well-being oasis | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 174 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 258 €
Naturhotel Waldheim
Active hotel | Altrei in Southern South Tyrol
from 132 €
Hotel Edelweiss
ski week special | Meransen in Eisacktal
s
from 94 €
Wirtshaushotel Alpenrose
Active hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
Red Rooster
Select 1 of 1,600 Red Rooster farms now
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal
s
from 158 €
Viktoria Alpine Spa Resort
Wellnesshotel | Hafling near Meran

Lawinebericht voor skitouristen

Het lijdt geen twijfel dat winterwandelingen en skitochten buiten de gebaande paden prachtige ervaringen zijn in de winter in Zuid-Tirol, maar je moet het lawinegevaar goed leren inschatten!

Terwijl het op de pistes een drukte van belang is en in de après-ski bars gejubeld en gejuicht wordt, vinden skitourers en wandelaars rust, ongerepte natuur en rustieke hutten ver weg van de skigebieden. Maar pas op voor lawines!

Door over de juiste kennis te beschikken en regelmatig het lawinebericht te controleren, kun je gevaarlijke situaties in de besneeuwde bergen vermijden en je eigen leven en dat van anderen beschermen.

Voordat je een skitocht of winterwandeling plant, moet je jezelf informeren over het lawinegevaar en onder andere het lawinebericht raadplegen.
De gevarenschaal loopt van 1 (laag) tot 5 (zeer hoog) en geeft aanbevelingen over wanneer je beter thuis kunt blijven en wanneer het veilig is om de besneeuwde bergen in te gaan als het risico laag is.

Lawinewaarschuwingsniveaus

 • 1 - laag: Er is een laag lawinegevaar wanneer het sneeuwpakket goed geconsolideerd en stabiel is. Een lawine wordt alleen veroorzaakt door een grote extra belasting in zeer steil terrein. Op dit niveau heersen veilige lawineomstandigheden.
 • 2 - matig: Hoewel het lawinegevaar van niveau 2 slechts matig is, vinden hier de meeste ongelukken plaats. De consolidatie van het sneeuwpakket wordt vaak overschat: het resultaat zijn lawines. Lawines worden veroorzaakt door grote extra belastingen, het gevaar van spontane lawines is laag.
 • 3 - aanzienlijk: Er is sprake van aanzienlijk lawinegevaar als het sneeuwpakket op steile hellingen slechts matig tot zwak geconsolideerd is. Een kleine extra belasting is voldoende en er ontstaan middelgrote tot grote lawines. Alleen lawine-ervaren skiërs mogen zich in diepe sneeuwgebieden wagen als er een aanzienlijk lawinegevaar is.
 • 4 - groot: Een zwak geconsolideerd sneeuwpakket op steile hellingen duidt op groot lawinegevaar. Slechts kleine extra ladingen kunnen lawines van gemiddelde en grote omvang veroorzaken. Bijzonder blootgestelde verbindingswegen moeten koste wat het kost worden vermeden, de toermogelijkheden zijn ernstig beperkt.
 • 5 - zeer groot: Het sneeuwpakket is over het algemeen zwak geconsolideerd en instabiel. Als het lawinegevaar zeer hoog is, zijn spontane lawines van gemiddelde en grotere afmetingen te verwachten en is toerskiën zelfs in gematigd steil terrein niet mogelijk.

Veiligheidstips & informatie over lawines

 • Lawinebericht: Het lawinebericht geeft informatie over de algemene weerssituatie, de toestand van het sneeuwpakket en het lawinegevaar. Het actuele lawinebericht voor Zuid-Tirol is te vinden op internet.
 • Verse sneeuw: Verse sneeuw, vooral grote hoeveelheden, betekent altijd een verhoogd lawinegevaar!
 • Wind: Deze voert hoeveelheden sneeuw mee en vormt nieuwe sneeuwafzettingen aan de lijzijde. De ophoping van sneeuw zorgt voor het gevaar van sneeuwplakken.
 • Zon en warmte: Als het warm wordt, met dauw, föhn of regen, neemt de sneeuwsterkte af. Dit zorgt voor losse sneeuwlagen en dus sneeuwschade. Hierdoor ontstaan losse sneeuwlagen en dus lawines.
 • Verhoogd lawinegevaar ligt op de loer in geulen, holtes of op steile hellingen. Er zijn veel opeenhopingen van stuifsneeuw op schaduwrijke hellingen of luwe hellingen. Op glad, steil en open terrein is het gevaar het grootst bij een hellingshoek van 30 tot 35 graden.
 • Schaduwrijke hellingen zijn lawinehellingen omdat de oude en nieuwe sneeuw niet goed hechten.
 • Uitrusting: De lawinepieper, schep en sonde moeten altijd in je rugzak zitten. Controleer voor vertrek of elke lawinepieper is ingesteld op "zenden". Draag geen veiligheidsbanden, maar skistoppers.
 • Lawinegevoelige gedeelten: één voor één betreden, skistokken zonder lussen vasthouden, scherpe bochten in de bovenste gedeelten van de helling vermijden en altijd je begeleiders in de gaten houden.

Current holiday offers

from 110 €
Familienhotel Bella Vista

Experience autumn with the whole family in Vinschgau: hiking programme, childcare, caressing ponies and time for relaxation.

To the hotel
from 110 €
Hotel Fameli

Family hotel at Valdaora, near the Kronplatz - a place to play, have fun, enjoy moments of relaxation and sample really delicious food.

To the hotel
from 118 €
Granpanorama Hotel StephansHof

Winter dream South Tyrol - deep snow-covered mountains, crystal clear air & wonderful peace. Panoramic view of the Dolomites from every room.

To the hotel
from 105 €
Naturhotel Die Waldruhe

Alpine meets Mediterranean in every facet, with wellness and experiences for nature lovers, active holiday-makers and indulgence seekers.

To the hotel

Skitochten

Selected accommodations in South Tyrol

Service